Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

PER QUÈ VOTAR ESQUERRA UNIDA-VERDS (III): Perquè defensam una Europa pacifista

emylse | 29 Maig, 2009 11:59

Cada cop es fa més evident que la gestió dels conflictes i les estratègies destinades a prevenir l’esclat de violències no passa per un enfortiment de les estructures militars, com l’OTAN, sinó per promoure altres instruments que facin front a les veritables amenaces des d’una mirada pacifista, des del convenciment de que hi ha una altra manera de resoldre els conflictes entre els pobles.

Avui horabaixa Esquerra Unida-Verds ens concentrarem “PER UNA MEDITERRÀNIA EN PAU” al Dic de l’Oest per rebutjar la presència a Palma del portaavions “USS-Bataan”, que ha estat denunciat per l’ONG Retrieve per se sospitós de contenir una presó al seu interior. No es pot consentir que els ports i aeroports de Balears s'emprin per a operacions militars a països com Irak o Afganistan ni per traslladar presoners. I més indignant encara és que es faci amb el consentiment del Ministeri de Defensa espanyol i les autoritats europees.

Algunes de les propostes d’Esquerra Unida-Verds per a la pau i els drets humans són:

PREVENCIÓ DE CONFLICTES:

 • Desenvolupar de forma molt més important la seva tasca de prevenció de conflictes.
 • La UE s’ha de centrar en els instruments civils de política exterior.
 • Creació de cossos civils de pau d'àmbit europeu.

DEFENSA DEL MULTILATERALISME:

 • Reforçar els organismes internacionals i el dret internacional.
 • Articular una veu única el en si de Nacions Unides, impulsar
 • decididament la seva reforma.
 • Garantir els compromisos internacionals amb el Sàhara.

DEFENSA DELS DRETS HUMANS:

 • La UE ha de tenir com a prioritats de la seva política exterior la pau, la democràcia i els drets humans.
 • Les clàusules “democràcia i drets humans”, incloses als acords d'associació, han de ser executades en cas de violació dels drets humans.
 • Cal que Europa activi els seus mecanismes interns de protecció dels drets humans, com les investigacions que pot dur a terme el Consell en cas de constatació de vulneració dels drets. En els darrers anys hem assistit a un preocupant retrocés en matèria de protecció dels drets humans a Europa, especialment a països com Itàlia.

POLÍTICA EUROPEA DE SEGURETAT I DEFENSA

 • La despesa militar de la Unió Europea va ser de 242.000 milions d'euros l’any 2007 (dades del SIPRI), una contribució més que considerable a la despesa militar global. Si sumem, a més, tots els soldats dels exèrcits dels 78 estats membres de la UE comptabilitzem 2 milions d'efectius: un 10% dels soldats que hi ha al món
 • Reduir el volum global de la despesa militar, ajustar-lo a les veritables necessitats de l'Europa actual, dels 27, tot i reduint, alhora, els efectius de les forces armades estatals, professionalitzant-les i dotant-les d'una doctrina i un equipament eminentment defensiu, d'utilitat per participar en missions de pau i humanitàries en cooperació amb les forces de protecció civil. No volem vint-i-set exèrcits més un, sinó un sol exèrcit per a tota la Unió que permeti una reducció efectiva de la despesa militar a Europa.

PER QUÈ VOTAR ESQUERRA UNIDA-VERDS (II): Perquè volem una Europa també de les dones

emylse | 28 Maig, 2009 16:20

Avui matí, Esquerra Unida-Verds hem presentat "L'europa que volem les dones". I ho hem fet en el marc del II Concurs de tasques domèstiques.

Perquè les conseqüències de les polítiques neoliberals de la UE han tingut un fort impacte sobre les dones a Europa, ara és el moment de triar quina Europa volem: l'Europa que ataca els drets conquerits pels moviments feministes i del conservadurisme més ranci, que a España es manifesta amb declaracions com les del cardenal Cañizares considerant pitjor l'avortament que els abusos a menors a les escoles catòliques irlandeses, o l'Europa de la igualtat entre homes i dones.

Des d'EU-V exigim compromisos ineludibles amb la igualtat entre dones i homes com a principi fonamental de la construcció europea. Els països que formin part de la UE, o els que vulguin integrar-se, s'han de sotmetre al compliment d'uns principis polítics bàsics en matèria d'igualtat.

Algunes de les nostres propostes són:

 • Dret d'asil i protecció per a les dones que són o poden ser víctimes de violència sexual o pràctiques culturals violentes.
 • Posar fi a la bretxa salarial, cal que es dugui a terme la revisió i l'actualització de la Directiva del Consell Europeu 75/117/CEE relativa a l'aplicació del principi d'igualtat de retribució entre els treballadors i les treballadores.
 • Homogeneïtzar la normativa europea sobre la interrupció voluntària de l'embaràs, basada en la lliure elecció de les dones i garantint els seus drets sexuals i reproductius.
 • Intruduir nova legislació sobre l'acció positiva a favor de les dones tant en les empreses privades com en el sector públic, a fi de que les dones obtinguin el 50%, inclosos llocs de treball de gestió, de direcció i d'altra qualificació. 
 • Reforma dels sistemes impositius i subsidiaris a fi de facilitar la reincorporació de les dones a la població activa i que hi romanguin. S'hauria de donar prioritat a l'abolició dels sistemes fiscals discriminatoris que desincentiven la incorporació i permanència de les dones en el mercat de treball.
 • Promoure l'ocupació de qualitat per a les dones i que s'impulsin accions positives perquè les dones s'integrin en els nous sectors econòmics com el de les energies renovables i en aquells que creen més valor afegit com les inversions en R+D+I.

NOTA: Vos deix el vídeo del I Concurs de Tasques Domèstiques organitzat per Joves d'EU.

PER QUÈ VOTAR ESQUERRA UNIDA-VERDS (I): Perquè és hora d'acabar amb els paradisos fiscals

emylse | 25 Maig, 2009 20:11

 

Els paradisos fiscals són una de les causes més evidents que ens han duit a la crisi, són els que impedeixen que els governs puguin tenir doblers i recursos per fer les polítiques públiques que s'han de fer.

 
Europa no pot quedar impassible davant la criminalitat financera que ens ha duit a aquesta situació. De sobres són coneguts els paradisos fiscals dintre la Unió Europea (Andorra, Mònaco, Luxemburg...) i s'ha de lluitar contra aquests, però també contra els de fora de la UE. Cal combatre aquesta situació amb fermesa, perquè ja està bé de l'evasió de capital i de l'evasió fiscal.

Algunes de les mesures que proposam són:

 • L'abolició dels paradisos fiscals i impedir coordinadament amb la resta del món els moviments de capitals cap a paradisos fiscals extracomunitaris.
 • Eliminar el secret bancari dins la Unió Europea.

 • Impulsar progressivament l'harmonització fiscal als països membres de la Unió Europea sobre la base de tres figures fiscals que gravin la renda personal, els beneficis de les societats i els patrimonis.

 • Establir una taxa que gravi els fluxos de capital financer i especulatiu, que serveixi per combatre les conseqüències més perverses de la globalització, així com per incrementar l'ajuda als països empobrits.

 • Augmentar la convergència en l'IVA i els impostos especials.

 • La implantació d'impostos globals ecològics, sobre les emissions de CO2 i el transport internacional, per contribuir així a frenar el canvi climàtic i promoure la sostenibilitat ambiental i la defensa de la biodiversitat.

 • Acabar amb la independència del Banc Central Europeu, amb la seva manca de transparència, i posar-ho al servei dels interessos públics, de la solidaritat i el seu desenvolupament sostenible.


 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS