Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

REFLEXIONS POST(?) CRISI I EL PAPER D'EU

emylse | 13 Desembre, 2009 12:49

Aquests dies estan succeint coses d'importància de cara a la situació institucional. Primer de tot, la exitosa manifestació d'ahir al Born, i segon, els suposats contactes de Nadal amb el PP que semblen no tenir gaire èxit.

Aquests dies també llegia a la premsa la suposada postura de la nostra organització (EU), i entre versions diferents del que deim i interessos perquè es “digui” una cosa i no l'altra, és difícil que la gent s'assabenti del que decidim des d'EU. A més, fa pocs dies llegia al bloc de Biel Barceló tota una reflexió sobre el tancament de la crisi institucional que, si bé en comparteixo gran part dels seus arguments i posicionaments, no em puc estar de fer, com a coordinadora d’Esquerra Unida de Palma, matisacions sobre el qüestionament que en fa d’EU-Palma.

Així que partint de l'article de Biel Barceló, intentaré fer una mica de memòria i de història perquè s'entengui el paper que ha jugat EU a aquests darrers mesos.

Biel Barceló diu al seu article:

De tot el que s'ha dit, hi ha hagut una qüestió que m'ha preocupat, i que pot dificultar les relacions entre els socis en el futur. Ha estat la imatge que des del PSOE i el seu entorn s'ha volgut donar de que la culpa era tant de la corrupció d'UM com de la ingovernabilitat causada per l'altra soci (el Bloc). Una acusació falsa i totalment injusta, a la qual, però per desgràcia, l'actuació d'algun membre del Bloc (EU-Palma encapçalada per Eberhard Grosske), hi ha contribuït.El PSOE en totes aquestes crisis ha pretès erigir-se en el que dirimeix els conflictes creats pels seus socis que es barallen contínuament. En realitat, probablement amb l'excepció del que ha passat i està passant a Palma, les actuacions del PSOE han contribuït a dificultar les relacions en el sí del pacte.”

Comencem doncs, amb una mica d’història i memòria...

Esquerra Unida és l’única força política de Balears que ha establert i impulsat un codi ètic, i que contempla tant responsabilitats penals, com mala gestió dels interessos públics i també fixa criteris d’honestedat en el comportament privat. Ho vàrem fer perquè necessitàvem un criteri clar a l’hora de demanar responsabilitats polítiques davant els casos de corrupció que estaven sorgint a les nostres Illes.

Així per exemple, el senyor Miquel Nadal va estar imputat durant molts mesos pel Cas Can Domenge sense que EU demanés la seva dimissió, ja que no estava en cap dels supòsits que contempla el nostre codi ètic.

Mentrestant com ja explicava a un post anterior el PSM de la mà del seu secretari general, posicionava al Bloc en consonància amb EU i els criteris establerts al seu codi ètic.

A març de 2009 Biel Barceló molt encertadament deia:

El BLOC considera que la justícia ha d'arribar fins al final i ha d'esclarir totes les responsabilitats penals que es derivin d'aquests casos de presumpta corrupció. Paral.lelament, els implicats hauran d'assumir les responsabilitats polítiques corresponents: si les instàncies judicials (jutges i/o fiscals) hi adverteixen indicis de delicte, i s'hi formulen acusacions formals, el BLOC considerarà que els implicats hauran de dimitir o, en cas contrari, hauran de ser cessats. El Pacte de Govern ha d'enviar un missatge de contundència davant l'allau de casos de corrupció que afecten diferents polítics de Balears..

Amb aquesta tesi, EU no va demanar la dimissió de Miquel Nadal (tal i com determina el seu codi ètic) fins que la jutgessa d’instrucció va dictar un auto en el que aprecia en l'actuació de Miquel Nadal indicis de la comissió de tres delictes i que remet el cas al TSJB.

El PSOE, per suposat, ha estat mirant cap a una altra banda tot aquest temps.

En un moment donat però, Miquel Nadal condiciona la seva dimissió a que un jutge li imposi “mesures cautelars”. I a partir d'aquí, sembla que sorgeix al Pacte una espècie “d’acord” per esquivar la qüestió de la dimissió de Nadal, i a partir de llavors tot el Pacte (a excepció d'EU) s'apunta a les “mesures cautelars”.

El PSM, que tan clar semblava que ho tenia a principis d’any, canvia el discurs, i torna enrere en les seves posicions, ara Biel Barceló (juntament amb el PSOE) també diu que són necessàries les “mesures cautelars”.

Només un apunt sobre les mesures cautelars perquè ens adonem de la tonteria que significa recorre a elles com a criteri per a l’assumpció de responsabilitats: Les mesures cautelars tenen a veure amb coses tals com la possible existència d’indemnitzacions o risc de fuga, però no amb la solidesa dels indicis de la comissió de delictes. I el més important, una persona pot ser condemnada per corrupció sense que s’hagin dictat contra ella mesures cautelars.

Explicada la tonteria, continuem amb la història i la memòria...

Mentre el PSOE mantenia sobre aquest assumpte una posició ferma (encara que fos sobre la tonteria de les mesures cautelars), el PSM (i arrossegant amb ell al Bloc, donat que tenen el portaveu del Parlament que és el seu secretari general, i com és lògic, es fa fàcil la confusió) es movia envant i enrere (com el ball aquell de la yenka).

I per tant des de setembre més o menys que a algun “lumbreras” se li ocorr el tema de les “mesures cautelars”, els diferents portaveus del PSM i del Bloc (exceptuant el del Bloc per Palma), han recorregut en multitud d'ocasions a les mesures cautelars, com a excusa fantàstica per no tocar a Miquel Nadal.

De tant en tant, algú tornava enrere (ja sabeu, la yenka és el que té), i per exemple, Biel Barceló deia a octubre "Si una persona és acusada de corrupció per un jutge, ha de dimitir, encara que no hi hagi mesures cautelars".

Però com deia, en multitud d’ocasions Biel Barceló i companys del seu partit, Alorda, Mascaró... s’han cansat de dir que per exigir dimissions s’ha d’esperar a les mesures cautelars.

El més al·lucinant de tot: les declaracions de la portaveu del Bloc al Consell de Mallorca, i presidenta del PSM, Joana Lluïsa Marcaró, tres dies abans de que el propi Miquel Nadal dimitís:

La dirigente nacionalista no pidió la dimisión de Miquel Nadal, puesto que confió en que él mismo abandone el cargo si los tribunales adoptan medidas cautelares sobre su persona”

Així, amb aquest panorama, Esquerra Unida, per ser coherent amb el seu codi ètic, ha hagut d'entar en contradicció amb totes les forces polítiques d'aquesta comunitat, incloses la resta de partits del Bloc.

Esquerra Unida, ha tingut tots aquests mesos una indiscutible posició de coherència respecte al tema de la corrupció, malgrat que això ens hagi suposat desgastament intern i extern.

I els mitjans de comunicació amb l'escalfament d'altres partits poden dir que això és cosa de Grosske, que si Grosske vs Nadal i conveniències per l'estil. L'objectiu estava clar, desmerèixer (“ningunear”) a EU, negar-li el seu caràcter de partit que pren les decisions col·lectivament i presentar-la com una gàbia de personalismes.... I això en definitiva és el que ha fet Biel Barceló al seu article.

Per això, vull remarcar que tot el que ha fet EU i els seus membres es fruit d'un debat col·lectiu i transparent, això ho teniu a totes les resolucions que s'han anat fet des dels òrgans d'EU.

Per tant, la política duita a terme els darrers mesos per EU, no és res més que la coherència en solitari duna força política modesta, que no té l'apropament ni simpatia de cap mitjà de comunicació, però que sí té un bagatge de lluita contra la corrupció, i que sap decidir a tots els seus òrgans de direcció el que toca, a Permanents o a Presidències, a Assemblees o a Comissions Polítiques.

Els propis Joves d'EU s'han quedat tots sols, i probablement també sorpresos, davant la incomprensible actuació de la resta de joventuts del Bloc. Si fa un any el Bloc Jove va protagonitzar un acte acordonant simbòlicament la seu del PP pel tema de la corrupció, fa un mes els Joves d'EU es quedaven tots sols fent un acte similar davant la seu d'UM. Enhorabona des d'aquí a tots ells i elles per la seva valentia i coherència.

Així doncs, EU s'havia declarat “incompatible” amb Nadal (i amb qualsevol altre que es trobés en una situació judicial tan avançada com ell). L'operació Maquillatge ens va ajudar molt amb la resolució d'aquesta incompatibiliat. I l'operació Maquillatge també sembla que va ajudar a que dintre del PSIB-PSOE agafés força la posició rupturista amb UM. I així, era el propi Nadal el que dimitia de Conseller.

Ara ens queda a l'Ajuntament, és obvi que no és el mateix que “aguantar-lo” de Conseller. Miquel Nadal no està a l'equip de Govern de Cort.

Des d'EU però, continuam pensant que no podem mantenir una relació de normalitat amb el Grup Municipal d'UM, donat que en Nadal, no només en forma part, sinó que a més a més, n'és el portaveu.

Ja veurem com acaba tota aquesta pel·lícula.

Esperem que la gent que ahir es manifestà no s'aturi i que la propera vegada siguin molts més.

Esperem també que el codi ètic famós del Govern s'arribi a redactar en algun moment, i que no sigui, com diuen els experts, paper banyat.

I esperm també, que Biel Barceló i companyia deixin la yenka per uns altres.

 

TOLER└NCIA EN FRONT DE LA CORRUPCIË

emylse | 02 Desembre, 2009 10:22

Amb aquest títol trobareu l'article d'opinió que vaig escriure fa uns quants dies i que Tribuna Mallorca publicà ahir. Per a qui interessi, aquí el trobareu.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS