Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

Guanya la paritat, òbviament

emylse | 30 Gener, 2008 22:27

Mariano Rajoy: "Respeto, como es natural, y acato la sentencia, pero sólo se refiere a un tema muy concreto, que son las listas electorales. En España hay más de 20 millones de mujeres y se presentan a las eleeciones a lo mejor 500 o 600".

Estúpida frase i òbvia contradicció: si es presenten tan poques dones a les eleccions, no és lògic que es prenguin mesures correctores per aquesta desigualtat?

Amb aquestes paraules rebia el senyor Rajoy la notícia de que el Tribunal Constitucional va rebutjar ahir el recurs del PP contra la paritat a les llistes electorals, llevant-li importància perquè segons ell, afecta a poques dones.

Vos deix un torcet d'un article de la Imma Moraleda, que està força bé per il·lustrar el tema de la paritat.

 
El camí cap a la paritat

L’escassa representació femenina en els òrgans de decisió mostra que Catalunya està lluny d’un model de democràcia paritària. El 90% dels consistoris no arriba a la paritat, i en el 21,4% dels municipis no existeix presència femenina en els òrgans de govern. Les dades indiquen que els processos de selecció de les candidatures estan influenciats per una visió androcèntrica i patriarcal de la política. La situació és similar a la resta d’Espanya, i a molts altres països d’Europa. I la resposta a aquesta escassa presència femenina en els òrgans de decisió ja no es pot justificar amb la falta de formació.

Les dones estem més presents a les universitats espanyoles que els homes, amb millors expedients acadèmics, però en canvi només un 12% de les càtedres estan ocupades per dones. Els espais de poder segueixen monopolitzats pel sexe masculí. En aquest sentit, l’experiència mostra que quan es prenen mides per a acabar amb aquesta situació de desigualtat en les llistes electorals, per exemple utilitzant les llistes cremallera, el nombre de dones electes augmenta clarament. I aquesta major presència va acompanyada d’un canvi en les prioritats de les agendes polítiques.

Les dones estem perfectament formades i capacitades no només per a accedir, sinó també per a consolidar-nos en l’àmbit públic, però som nosaltres les que ens hem d’enfrontar, moltes vegades en la solitud, a una sèrie d’obstacles inexistents pel sexe masculí. Per exemple, moltes líders es veuen obligades a decidir "vida privada o poder". Així succeeix, sense anar més lluny, en el cas del govern paritari espanyol, on les vuit Ministres sumen un total de 5 fills/es, mentre que els seus companys de Govern tenen 22 fills/es.
 

Comentaris

 1. Jaume I i Grosske!

  Has vist, Emylse, el comentari de n'Eberhard ridiculitzant n'Armengol sobre el seu parlament del rei en Jaume? No trobes que hi ha motius més que suficients per respondre?
  Jo ho he fet i no veig que m'ho publiqui. Esper que tu m'ho permetis: Ai Grosske, tu i les teves fòbies! Sembla mentida que siguis historiador! Com pots treure de context uns fets de fa 800 anys? O creus que per foragitar els vaixels del valí de Mallorca que feien d'assaltadors i assassins enmig del mar, s'havia de fer un referèndum i unes eleccions lliures? Com pots ignorar que el parlamentarisme (segles abans que a Anglaterra) i el concepte de les nacions unides varen néixer a Catalunya, en època de reis i, fins i tot (mira quines coses!), abans de Jaume I! Va ser al Rosselló, on hi havia la capital de Mallorca: Perpinyà! Us recoman, a tu i a les persones que t'han aplaudit l'atac a Francina Armengol, que visioneu fins al final el vídeo que trobareu a: http://youtube.com/watch?v=gcbc-EA605s. És la intervenció de Pau Casals a les Nacions Unides. Almenys us obligarà a cercar altres justificacions a la simplista desqualificació del concepte de democràcia, en el sentit de participació. Convendrà rellegir els clàssics grecs! En tot cas, haureu de cercar un mirall per ubicar-vos i no parlar extravagant la perspectiva històrica i política!

  Montpeller 2008 | 04/02/2008, 13:05
 2. Error d'enllaç

  El video de Casals que, com diu el presentador, posa la pell de gallina, el trobareu a:

  http://youtube.com/watch?v=gcbc-EA6O5s

  Potser en Grosske dirà que ja el coneixia i que no té res a veure amb les seves conyes habituals!

  Montpeller 2008 | 04/02/2008, 13:32
 3. A Montepeller 2008

  Primer, estic segura que Grosske no t'ha publicat encara el comentari per falta de temps a moderar el seu blog, però segur que ho farà.

  Segon, comparteixo cent per cent el post de Grosske.

  Tercer, pens que t'hauríes de rellegir el post, perquè crec que no has entès. Qui a més de frivolitzar la història, idolatra com a un conte de prínceps, princeses, reis i fades a Jaume I és na Francina.

  Quart, esper que aquesta visió tingui poc a veure amb el nacionalisme progressista, que estic segura tindrà millors raons per defensar el nacionalisme que ocellets salvats per Jaume I.

  emylse | 04/02/2008, 13:55
 4. A emylse

  Primer, puc donar fe que no seria la primera vegada que Grosske no publica un comentari.
  Segon, he llegit el post de Grosske i el consider una mala pràctica, perquè hi ha moltes altres coses a criticar abans del parlament de Francina Armengol, algunes molt properes!
  Tercer, no saps escriure Montpeller.
  Quart, pens que hauries de veure el vídeo que recomana Monpeller 2008 perquè, d'haver-ho fet, anul·laries els teus comentaris 2, 3 i 4!
  Cinquè has mostrat la cara del sectarisme: con los míos con razón y sin ella!
  Sisè, sembles de la Conferència Episcopal Espanyola!
  Setè, gràcies Montpeller 2008, però l'adreça correcta del youtube que recomanes és aquesta: http://www.youtube.com/watch?v=gcbc-EA6O5s

  Conqueridora | 04/02/2008, 16:31
 5. A Conqueridora

  Conqueridora, me sembla normal que Grosske no publiqui alguns comentaris, és obvi que ell o qualsevol altre persona que tingui el seu blog moderat no publiqui comentaris on a part de de titllar de sectària o de semblar de la Conferència Espiscopal Espanyola, no aporti res de nou al debat.

  Primer, se suposa que és una mala pràctica criticar el parlament d'Armengol abans que altres coses? No sabia que posassis tu les prioritats del que cada persona pot criticar!

  Segon, he vist el vídeo que recomana Montpeller 2008 abans d'escriure la meva opinió.

  Tercer, he mostrat la cara del sectarisme per estar d'acord amb Grosske?! No, si ara resultarà que he d'estar en desacord amb tot el que diguin companys de partit per no ser sectària, si és que...

  Quart, argumentes molt bé la teva acusació de “sembles de la Conferència Episcopal Espanyola”, així dóna gust debatre.

  Cinquè, a vegades m'esforç i escric bé Montpeller (però només a vegades eh?).

  Sisè, gràcies per la teva intervenció il·luminada, portadora de la veritat absoluta
  :)

  emylse | 04/02/2008, 23:01
 6. ¿WTF?

  ¿QUÉ TIENE ESTO QUE VER CON RAJOY Y SU MACHISMO?

  AlejandroA | 06/02/2008, 00:32
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS