Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

Les mobilitzacions al Molinar: torna la manipulació

emylse | 10 Abril, 2008 17:35

 
Finalment s'ha trobat una ubicació al Servei d'Acollida i Promoció Sociolaboral (SAPS). L'Ajuntament té l'obligació legal de tenir aquest servei, i malgrat no obligués la llei, crec que les institucions tenen l'obligació política i social de tenir-ho.

Aquest dies, la manipulació i la demagògia tornen a ser les protagonistes. Ja ho van ser en el seu moment amb el tema de la rehabilitació del barri de Corea (i segurament en tendrem més), i ara ho és el tema del SAPS. S'han sentit barbaritats de tot tipus.

El SAPS no té per què crear cap tipus d'impacte negatiu al barri, és un servei d'acolliment temporal per a persones a qui la seva situació no els hi permet tenir un allotjament i que es troben en situació de recerca de feina.

Hauríem de veure el SAPS des de la perspectiva més solidària, com un vertader servei l'acollida: Acollir, vol dir rebre (algú que es presenta), especialment admetre'l a casa nostra, en la nostra companyia. La nostra ciutat hauria de ser un bon lloc d'acollida per a totes les persones que passin per un moment complicat a la seva vida, la nostra ciutat hauria de ser acollidora i amb capacitat de donar una resposta política i social solidària.

M'ha agradat l'article d'avui d'en Pere Muñoz sobre aquest tema, que acabava dient “Les persones són persones independentment del moment de la seva vida en què es trobin, independentment si tenen un xalet a Son vida o són transeünts, independentment de la categoria social o econòmica”.

També vos recoman l'article d'en José Manuel Gómez, un moliner que viu la situació de primera mà, i continuació vos deix un informe realitzat per l'Àrea de Benestar Social, Participació i Cultura sobre el tema.

 

INFORME RELATIU AL SERVEI D'ACOLLIDA I PROMOCIÓ SOCIOLABORAL (SAPS)

En relació amb la major informació sol·licitada per les entitats del Molinar tant a la reunió celebrada a la Sala de Juntes de Batlia el dia 4 del corrent com a la celebrada anteriorment, dia 1 del mateix mes, al Casal de Barri de Son Parera, em plau remetrer-vos el següent informe relatiu al Servei d’Acollida i Promoció Sociolaboral (SAPS)

L’Ajuntament de Palma ubicarà el nou Servei d’Acollida i Promoció Sociolaboral (SAPS), conegut popularment com l’alberg de transeünts de Can Pere Antoni, al mateix barri de Can Pere Antoni, aproximadament a uns 300 metres de l’actual ubicació. Es calcula que la posada en funcionament del servei definitiu es produirà en menys de 2 anys.

Mentrestant, està previst ubicar el servei de manera provisional, i a partir del mes de Juliol, a un altre solar municipal ubicat al carrer Golf de Biscaia, que ja té la qualificació d’ús assistencial, i que permetrà mantenir operatiu el Servei fins que es traslladi definitivament a Can Pere Antoni.

Es important remarcar que un cop traslladat el SAPS a la seva ubicació definitiva el nou edifici del carrer Golf de Biscaia quedarà com a equipament per al barri que pot tenir moltes utilitats (sociocultural, centre de dia per a persones grans, serveis municipals...) que, en qualsevol cas, haurien de ser consultades les entitats del barri.

Aquest servei provisional acollirà aproximadament 40 persones donat que, des del mes de febrer funciona a El Terreno, sense cap tipus de problema, un altre SAPS provisional per a 12 persones.

Servei SAPS

El Servei d’Acollida i Promoció Sociolaboral (SAPS) és un servei d’atenció específica dirigit a homes i dones soles o parelles sense infants amb necessitat d’acolliment temporal. La seva implantació és OBLIGATORIA en Ajuntaments d’una determinada entitat

 • per situacions que no els permet tenir un allotjament i presentin dificultats d’inserció sociolaboral.

 • per raons d’emergència social.

des del que es realitza una valoració diagnostica de les problemàtiques presentades i s’impulsa, al costat de les persones ateses, un procés de reinserció social i/o laboral, a través dels següents programes:

 • Programa d’Informació i Assessorament: sobre els recursos d’allotjament i promoció sociolaboral, així com de les pautes i normes per accedir al propi servei o a altres.

 • Programa d’Allotjament i Convivència: ofereix acolliment als homes i dones que responen al perfil esmentat, tant d’emergència social com a més llarg termini.

 • Programa de Promoció Social: a través d’aquest programa es treballa la promoció social de les persones del programa d’acollida.

 • Programa de Promoció Laboral: s’ofereix informació orientació i promoció formativa-laboral de les persones del programa d’acollida.

 • Programa d’Oci i Temps Lliure : ofereix suport al procés d’inserció social que duen a terme les persones acollides al servei.

Equip professional:

L’ equip professional que atén el SAPS està format per 14 treballador amb el següents perfils:

 • Un Coordinador/Director Tècnic.

 • Un/a Treballador/a Social.

 • Un/a Tècnic/a d’Orientació Laboral.

 • Sis Monitors.

 • Un/a monitor/a cap de setmana.

 • Un/a Auxiliar Informador/a.

 • Una Treballadora de Neteja.

 • Un Monitor d’Oci i Temps Lliure.

 • Un guarda de seguretat.

Perfil de les persones que poden ser usuàries d’aquest servei:

 • Homes i dones sols de 18 a 65 anys i parelles sense infants menors amb autonomia personal suficient.

 • Trobar-se sense habitatge ni recursos per accedir-hi.

 • Presentar, en el moment de la demanda, necessitat de promoció social i laboral.

 • Trobar-se en situació d’emergència social (desnonaments, enderrocaments, incendis...) i altres situacions que requereixen un acolliment provisional.

 • No ser persona usuària, dels centres d’acollida de la Xarxa d’Inclusió Social de S’Institut de Serveis Socials i Esportius.

 • No ser toxicòman actiu, alcohòlic actiu o persona que pateixi una psicopatia no compensada

 • Persones residents a Palma d’origen espanyol o comunitari.

Antecedents del Servei:

Amb la creació i posada en marxa de la Xarxa d’Inclusió Social, per part de l’Institut de Serveis Socials i Esportius de Mallorca, a principis de l’any 2004, (a la definició de la qual varen participar tant els tècnics de la Regidoria de Serveis Socials, com els tècnics del SAPS), el SAPS deixa de ser un servei de valoració i atenció per a persones immigrants no comunitàries o en situació d’exclusió social, per constituir-se en un servei amb funcions d’atenció primària, amb funcions més educatives, preventives i reinsertores que assistencials, i des del que es treballarà el procés de la inserció sociolaboral de les persones acollides ,de manera que puguin millorar la seva situació i retornar a contextos més afavoridors (a nivell familiar, laboral, social, etc)

GARANTIES DE FUNCIONAMENT DEL SERVEI

Aquest Servei Municipal garanteix la relació normal amb l’entorn on es situa.

El propi servei compta amb monitors que s’ocupen de garantir un bon funcionament de l’Alberg durant el dia i el vespre compta amb un guarda de seguretat. Aquestes mesures han demostrat fins a la data que son suficients.

En tot cas, es podrien contemplar mesures complementàries de vigilància i control de la plaça pública més propera al centre.

Comentaris

 1. La mentida és poderosa

  I desprès se n'amaguen. Tiren la pedra i xiulen, però la mentida roman gravada en pedra i és difícil d'esmicolar.

  No heu de perdre la força, no podeu fer enrere (ni per agafar arrencada). Molta sort i canya cibernètica als mentiders i manipuladors.

  Jo ara visc massa lluny per immutar-me massa, i tanmateix no em deixen conviure al determinada escombraria social.

  Komandant-pi | 15/04/2008, 21:06
 2. sense por

  és un tema difícil, ningú voldrà un servei com aquest a la seva barriada, més per qúestions mediàtiques, que per efectes reals. Els usuaris d'aquests serveis no creen mai problemes, amb mesos de la posada en marxa ninigú s'enrecordarà, seguiu sense por

  coratge | 17/04/2008, 22:01
 3. QUIEN NO HA PASADO POR CAN PERE ANTONI

  VAIG NÉIXER AL MOLINAR I QUASI CADA DIA HE PASSAT PER DAVANT CAN PERE ANTONI QUI NO PODIA ENTRAR QUEDAVA DORMIN AMB CARTONS, LES SEVES NECESSITATS ALLÀ A ON PODIA, BRUTOR, OLORS ETC...
  EN PAREIX MOLT BE QUE EXISTEIXI EL SAPS, NINGÚ VOL MARGINA NI PRETÉN MENYS PREAR ALS USUARIS, PERQUÈ TOT SOM IGUALS I QUALQUE DIA JO MATEIXA EN PODRIA TROBAR EN LES MATEIXES CIRCUMSTANCIES PERÒ TORN A REITERAR NO ES EL LLOC ADEQUAT I LES FORMES DE FER PER PART DEL AJUNTAMENT SOM DICTATORIALS

  MOLINERA | 20/04/2008, 18:41
 4. Re: Les mobilitzacions al Molinar: torna la manipulació

  Ja vaig escriure el que en pensava.

  http://peprossello.balearweb.net/post/49258

  Espero que no torneu enrere un altre cop.

  Josep J. Rosselló | 22/04/2008, 00:19
 5. Jo duia la filla a les trinitaries

  La veritat és que poca gent passava caminant per davant Can Pere Antoni, no hi havia res a fer ni era accessible, i els voltants tampoc. Jo duia la meva filla a l'escoleta de les trinitaries al carrer montevideo, i com que visc a l'edifici del Portixol (el marró gran), anava caminant travessant el pont de l'autopista (que ja no existeix) i passava davant l'alberg. Mai vaig veure durant els dos anys que vaig dur la nina a escoleta res d'això que diuen que hi havia, i parl del període 2004-2006, no fa tant, idò.

  També us he de dir que al meu edifici hi ha de tot, encara que molt de progres no hi abunden, però per mi bé està l'alberg a Can Pere Antoni (que és com s'ha de dir, ja que allò no és el portixol) i no crec que ens molesti massa.

  Antonia | 22/04/2008, 21:51
 6. servei SAPS

  Crec que hi ha gent que només veu el que vol o el que li deixen veure. Davant can Pere Antoni sempre esteia brut, feia mala olor i hi havia gent tirada pel terra sobre cartons i si tampoc ningú veia els tetrabricks de vi deu ser que els veins del Molinar hem tornat bojos. I cal afegir que si ningú no s´hi atracava era sobretot a la nit que es quan no tenien on anar, la resta del dia hi ha menjadors i d'altres serveis socials que els mantenien "amagats". Mai en tota la meva vida he vist ningú caminant per alla quan ja feia fosca, si algu m'ho pot explicar ho agrairia.

  Marina | 21/10/2008, 20:00
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS