Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

Els robatoris de bicicletes

emylse | 21 Agost, 2008 18:15

Ahir vespre em varen robar la bicicleta. Visc al casc antic de Palma, i com a molta altra gent d'aquesta zona, per la característica dels edificis no és possible guardar la bicicleta dintre de casa, per això, aquest és un barri preferent pels lladres de bicis. A mi és la primera vegada que em roben la bici, però hi ha persones que ja li han robat dues i tres vegades.

El robatori de bicicletes és un element que constitueix, juntament amb la sensació de inseguretat, un obstacle per al desenvolupament i expansió de la bicicleta com a mitjà de transport. El robatori de bicicletes és un clar factor dissuasori per a potencials ciclistes a la ciutat.

Per una banda està la manca d'aparcament destinats a bicicletes (i en moltes ocasions més insegurs que deixar-les fermades a una farola a causa del mal disseny). I per altra, la dificultat, una vegada que t'han robat la bicicleta, de recuperar-la, ja que la identificació de la mateixa és complicada.

Hi ha mesures implantades a altres ciutats espanyoles i europees que poden ajudar tant a millorar la seguretat de les bicis, com la recuperació de les mateixes si es produeix un robatori, en definitiva, fomentar i facilitar l'ús de la bici com un mitjà de transport més.

Algunes d'aquestes mesures i que em semblen fàcilment aplicables a Palma són:

 • Aparcaments subterranis per a bicicletes: Els aparcaments de l'Ajuntament (SMAP), podrien tenir una reserva de llocs d'aparcament per a bicicletes. Això no suposaria gaire cost ni pèrdua per a l'Ajuntament, ja que amb dues places d'aparcament per a cotxes en tindríem moltíssimes per a bicicletes. I amb això, a més d'augmentar els aparcaments per a bicicletes a Ciutat, augmentaria en molt la seguretat.

 • Registre de bicis, voluntari i gratuït: Ciutats com Barcelona, Vitòria o Sevilla ja en tenen. Un registre de bicicletes permet que aquella persona que vulgui pugui enregistrar la seva bicicleta a l'Ajuntament apuntant el nombre de bastidor o un altre que es pugui aportar per part de l'Ajuntament. La bicicleta s'inclouria en un sistema informàtic que, en cas de pèrdua o robatori facilitaria la seva localització i per tant devolució.

 • Un tercer element clau i vertebrador d'iniciatives com les dues anterior seria la creació d'un Pla Director de Mobilitat Ciclista, o un Pla Director de Mobilitat Sostenible on es contemplés les mesures per a l'ús de la bicicleta a la ciutat.

Si simplement ens dedicam a fer carrils bici sense una planificació adequada, i no altres mesures que realment promoguin l'ús de la bicicleta com a un mitjà de transport més, estarem relegant la bicicleta a un ús recreatiu i esportiu.
 

Comentaris

 1. Re: Els robatoris de bicicletes

  Al final las bicicletas plegables triunfarán y dominarán la ciudad por ser las únicas que se pueden llevar a casa con extrema facilidad.

  La primera vez que utilicé una bici como transporte debía tener yo unos 9 años. Estaba de vacaciones en Ses Salines y la gente dejaba las bicis apoyando el pedal en la acera. La gente podía usar la bici porque eran del Ajuntament. Conclusión: en Ses Salines tienen (o tenían ) una implantanción de la bicicleta mucho más desarrollado que en Palma (qué triste).

  Es triste no poder confiar en la gente. A mi me intentaron robar la bici 1 vez en el centro de Palma. ¡Y eso que yo estaba a 30 metros de la bici! Menos mal que estaba muy bien atada y sólo me quedé sin los ejes de las ruedas.

  Enhorabuena por la reflexión y las buenas propuestas.

  Y ahora ¿hay que ir a comprar aquella bici tan guay que vimos en la última Massa Crítica?

  Alejandro | 21/08/2008, 20:52
 2. Estamos trabajndo en ello...

  Estos socialistas no tienen ni idea de Mobilidad. Llevan mas de un año, y que han hecho? Poner un semaforito, "emprenyar" a los taxistas i poco mas....

  el xaval de la pesca | 21/08/2008, 21:51
 3. Servei municipal de bicicletes

  Enllaçant-ho amb la qüestió dels carrils-bici, et recomano la meva visió del lloguer de bicicletes,

  http://maiorica.balearweb.net/post/56054

  No passa tot per la contractació d'empreses privades, com pots veure.

  Manel | 24/08/2008, 18:16
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS