Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

PER QUÈ VOTAR ESQUERRA UNIDA-VERDS (III): Perquè defensam una Europa pacifista

emylse | 29 Maig, 2009 11:59

Cada cop es fa més evident que la gestió dels conflictes i les estratègies destinades a prevenir l’esclat de violències no passa per un enfortiment de les estructures militars, com l’OTAN, sinó per promoure altres instruments que facin front a les veritables amenaces des d’una mirada pacifista, des del convenciment de que hi ha una altra manera de resoldre els conflictes entre els pobles.

Avui horabaixa Esquerra Unida-Verds ens concentrarem “PER UNA MEDITERRÀNIA EN PAU” al Dic de l’Oest per rebutjar la presència a Palma del portaavions “USS-Bataan”, que ha estat denunciat per l’ONG Retrieve per se sospitós de contenir una presó al seu interior. No es pot consentir que els ports i aeroports de Balears s'emprin per a operacions militars a països com Irak o Afganistan ni per traslladar presoners. I més indignant encara és que es faci amb el consentiment del Ministeri de Defensa espanyol i les autoritats europees.

Algunes de les propostes d’Esquerra Unida-Verds per a la pau i els drets humans són:

PREVENCIÓ DE CONFLICTES:

 • Desenvolupar de forma molt més important la seva tasca de prevenció de conflictes.
 • La UE s’ha de centrar en els instruments civils de política exterior.
 • Creació de cossos civils de pau d'àmbit europeu.

DEFENSA DEL MULTILATERALISME:

 • Reforçar els organismes internacionals i el dret internacional.
 • Articular una veu única el en si de Nacions Unides, impulsar
 • decididament la seva reforma.
 • Garantir els compromisos internacionals amb el Sàhara.

DEFENSA DELS DRETS HUMANS:

 • La UE ha de tenir com a prioritats de la seva política exterior la pau, la democràcia i els drets humans.
 • Les clàusules “democràcia i drets humans”, incloses als acords d'associació, han de ser executades en cas de violació dels drets humans.
 • Cal que Europa activi els seus mecanismes interns de protecció dels drets humans, com les investigacions que pot dur a terme el Consell en cas de constatació de vulneració dels drets. En els darrers anys hem assistit a un preocupant retrocés en matèria de protecció dels drets humans a Europa, especialment a països com Itàlia.

POLÍTICA EUROPEA DE SEGURETAT I DEFENSA

 • La despesa militar de la Unió Europea va ser de 242.000 milions d'euros l’any 2007 (dades del SIPRI), una contribució més que considerable a la despesa militar global. Si sumem, a més, tots els soldats dels exèrcits dels 78 estats membres de la UE comptabilitzem 2 milions d'efectius: un 10% dels soldats que hi ha al món
 • Reduir el volum global de la despesa militar, ajustar-lo a les veritables necessitats de l'Europa actual, dels 27, tot i reduint, alhora, els efectius de les forces armades estatals, professionalitzant-les i dotant-les d'una doctrina i un equipament eminentment defensiu, d'utilitat per participar en missions de pau i humanitàries en cooperació amb les forces de protecció civil. No volem vint-i-set exèrcits més un, sinó un sol exèrcit per a tota la Unió que permeti una reducció efectiva de la despesa militar a Europa.

Comentaris

 1. Votar.

  Me resulta gracioso que se hable de Europa cuando el texto solo está en catalán, si de verdad se pretendiera tanta unidad y paz europea estaría también en español(por lo menos), se contradice él solo.

  Fitch | 31/05/2009, 00:58
 2. A Fitch

  Me ha resultado gracioso leer tu comentario ¿qué te hace pensar que hablar de Europa en castellano da más legitimidad que hacerlo en catalán? ¿Donde ves tu la contradicción? Afortunadamente la paz no depende de la lengua que se habla y sí de las políticas y la gestión de los conflictos que se hace. Si la unidad y la paz dependiera de la lengua tal vez andaríamos todos hablando el esperanto o algún invento similar.

  Emylse | 31/05/2009, 20:35
 3. Ideas no lenguas

  Nos unen las ideas (o nos separan), las lenguas las expresan pero no las generan.

  La tolerancia al uso libre de la lengua materna es un principio básico de cualquier militante de izquierdas.

  Cecilia | 03/06/2009, 19:02
 4. Re: PER QUÈ VOTAR ESQUERRA UNIDA-VERDS (III): Perquè defensam una Europa pacifista

  Yo solo dije que TAMBIÉN debería de estar en castellano, solo eso, no me parece mal que esté en catalán, me parece mal que solo esté en catalán.

  Fitch | 11/06/2009, 14:59
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS