Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

...DE FEMINISME I CINISME

emylse | 10 Març, 2010 09:23

Dilluns era 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. Com cada any, una manifestació va recórrer alguns dels principals carrers de Palma. Vaig participar-hi com sempre, aquest any, darrera la pancarta de l'associació feminista “Dones d'Esquerres”, el lema de la nostra pancarta convidava a rebel·lar-se contra el patriarcat i el capitalisme, tot recordant que en termes d'igualtat real, encara ens queda molt camí a recórrer.

Amb un fred que gelava, la manifestació no va ser tot lo participada que ens hagués agradat, però desgraciadament no va fer el suficient fred com perquè alguns pocavergonyes es quedassin a casa. Una manifestació que es pretén, com no pot ser d'altra manera, marcadament feminista i reivindicativa dels drets de les dones, no s'entén que estigui participada per persones com José Maria Rodríguez, líder del PP a Palma.

Avui diu Rodríguez al dBalears responent als qui l'increparem per participar a la manifestació, que ell era allà perquè el PP sempre ha estat devora la dona treballadora i que sempre hi serà.

Les polítiques del PP no són feministes, i mai ho han estat.

El manifest que es va llegir al final de la manifestació era prou clar, prou contundent, prou d'esquerres i prou feminista com per no entendre què fa el PP a aquesta manifestació. Entre d'altres coses denunciàvem l'atac polític i ideològic que els drets conquerits pels moviments feministes estan rebent per part de la dreta política, el sistema judicial i l'església catòlica, quan  ataquen la llei de violència de gènere o la nova llei d'avortament, criticàvem també amb duresa les escoles segregades finançades amb fons públics, les reformes laborals, advocàvem per repartiment igualitari del treball productiu i reproductiu, que la riquesa ha d'estar al servei de les classes populars, entre d'altres moltes coses.

Em sembla més que evident que el PP mai ha estat reclamant res d'això, que a més ha treballat activament per qüestions ben contràries, sense anar gaire lluny, fa dos dies el propi Rodríguez encapçalava la mobilització antiavortista convocada pels col·lectius provida en contra de la Llei de terminis, una llei que, com diu el manifest del 8 de març "llei que moltes feministes considerem insuficient però que a la fi despenalitza a les dones".

Sens dubte, la de Rodríguez i companyia, tota una demostració de cinisme i hipocresia.

Qui vulgui llegir el manifest sencer de la Plataforma per la Igualtat, ho teniu a continuació. 

 

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES TREBALLADORES MARÇ 2010

Avui celebrem el Dia Internacional de les Dones Treballadores i seguim lluitant per la nostra visibilització a la societat i per eliminar les situacions discriminatòries que, malgrat tots els canvis que s’han produït, seguim patint les dones.

Davant l’actual context de crisi econòmica, social i financera hem de denunciar la situació de les dones dins el món del treball,

 • Mercats laborals que ens condemnen, malgrat la retòrica neoliberal de la conciliació entre treball i família i la fal·làcia de la paritat, a altes taxes d’atur, precarietat, temporalitat i subocupació, així com la discriminació en les seves diferents vessants.

 • La retallada de la despesa social i la privatització dels serveis públics, inacceptables, ja que recauen una vegada més sobre les dones, que som les qui ens acabem responsabilitzant de les tasques de cura.

 • La rebaixa dels sous i les pensions, la proposta de reforma labora, de l’ augment de l’edat de jubilació i del càlcul de la base de cotització. La retallada en despesa social que promou el govern, portarà a part de la ciutadania a la pobresa, i en serem de nou les dones les més perjudicades.

 • Denunciar també, que una gran part del treball femení es realitza ocult darrera la capa de treball domèstic o de cura (destacar la invisibilitat i el no reconeixement del treball reproductiu). La transformació d’aquests treballs ocults en treballs socialment reconeguts és del tot necessari i d’estricta justícia.

 • Per altra banda, cada dia són més les empreses que es veuen obligades a processos de regulació dels treballadors i treballadores. En aquestos processos reapareixen criteris que perjudiquen a les dones. Algunes empreses basant-se en un model caducat com és el de l’home com a sustentador de la llar, atorguen prioritat als homes pel que fa a la conservació dels llocs de feina.

 • Al mateix temps hem de denunciar l’atac polític i ideològic que els drets conquerits pels moviments feministes estan rebent per part de la dreta política, el sistema judicial i l’església catòlica. Són exemples les declaracions del jutge Serrano en contra de la llei de violència de gènere, afirmant que hi ha moltes denúncies falses, o les que davant la nova llei d’avortament , llei que moltes feministes considerem insuficient però que a la fi despenalitza a les dones, ha realitzat l’arquebisbe de Granada comparant-la amb els crims de Hitler.

Des de els moviments feministes exigim,

 • El dret de totes les persones a rebre una educació que incorpori els nombrosos coneixements i aportacions de les dones al món. No acceptarem de cap manera que se’ns vulgui fer creure que l’escola mixta és en si mateixa un sinònim de coeducació i d’igualtat. Tampoc és acceptable que es permeti la creació d’escoles segregades i molt menys que estiguin finançades amb fons públics.

 • El repartiment dels treballs i de la riquesa. Treballar menys per treballar tothom. Condicions laborals i professionals dignes. Repartiment igualitari del treball productiu i reproductiu; la riquesa ha d’estar al servei de les classes populars. Igual salari entre homes i dones per treball d’igual valor. Cap reforma laboral que precaritzi encara més les nostres vides.

 • Inversió en polítiques socials i serveis públics gratuïts i de qualitat: serveis sanitaris, educatius i de cura de les persones. Dret a un habitatge digne i a pensions i subsidis dignes: La crisi no pot ser una excusa per retallar el que s’ha aconseguit amb tanta lluita.

  TREBALL ENS SOBRA, VOLEM UN SOU DIGNE

MENYS CRISI I MÉS DRETS

 

Comentaris

 1. Me alegro

  Me alegro de que sigas escribiendo por aquí :)

  Un saludo.

  Arturo ML | 12/03/2010, 08:16
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS