Administrar

"No hi ha barrera, pany, ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment" (Virginia Woolf)

FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

emylse | 16 Febrer, 2011 12:42

Des de que algunes i alguns dels nostres companys d'EU varen partir a formar una nova organització política es podria dir que públicament no m'havia manifestat al respecte, o al menys, no més d'allò imprescindible, i fent una nul·la valoració política d'allò succeït.

Malgrat fa ja prou mesos com per fer una valoració prou freda i política sobre el tema en qüestió, pensava que tampoc tenia gaire sentit continuar furgant en la ferida... Però ara que s'apropa la campanya electoral hi ha alguns comportaments que crec que estan fregant la retxa d'allò mínimament ètic.

Ho deia al títol d'aquest article: Fina Santiago no és diputada d'Iniciativaverds. Això que en principi hauria de semblar una qüestió òbvia, els nostres col·legues del PSM i Initivativaverds es dediquen a fer-ho confús i inclús a intentar “vendre” una altra cosa. És veritat que és complicat a vegades distingir quan un fa de secretari general o de portaveu del bloc, i que la situació de ruptura del Bloc complica més encara però... però bé, entre poc i massa la mesura passa. I la vergonya també, sobretot per impulsar nous partits polítics a partir del lloc on ha estat designada per EU en el marc d'una coalició.

Tots i cada un dels quatre diputats que va treure la coalició del Bloc per Mallorca, Biel Barceló, Miquel Àngel Llauger, Antoni Alorda i Fina Santiago són, lògicament, del Bloc per Mallorca (PSM-EU-EV-ERC), i Fina Santiago va ser designada directament per EU per estar allà on està. Però el que és encara més important, aquests diputats són de totes i cada una de les persones que feren possible aquella campanya electoral, de totes i cada una de les persones independents que feren del Bloc per Mallorca el seu projecte polític, i sobretot, aquests diputats són de tot l'electorat que va depositar en el Bloc per Mallorca la seva confiança i que feren possible que s'obtingessin aquells resultats electorals.

Per tant, i dit tot això, simplement vull mostrar la meva vergonya de veure com s'empra de manera tant descarada i electoral la feina de tantes i tantes persones per impulsar nous partits polítics. I es traeixi a la gent que posaren en el Bloc per Mallorca el seu vot, el seu temps, el seu esforç i les seves esperances. I es traeixi també a tota aquella militància d'EU que posà en Fina Santiago la seva il·lusió i confiança per sentir-se representada.

I aquí teniur, per mostra... una web:

http://www.psm-iniciativaverds.cat/muestranoticies.php?id=34

http://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/local/cumbre-politica-en-la-jaima-de-es-born.html

Comentaris

 1. Ja sabes como son los periodistas

  Mira otros periódicos y verás que no lo ponen así. La rueda de prensa se convocó como Grup Parlamentari BLOC-PSM Verds. Se reiteró a todos los periodistas.

  Alex | 16/02/2011, 13:00
 2. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  Hola Emylse. Comparteixo part del teu enfado. Però hi ha un fet objectiu:

  -Fina Santiago és diputada. És d'IniciativaVerds. Per tant: és diputada d'IniciativaVerds.

  Traïr al Bloc? als seus votants? jo crec que mentre faci la feina per la que la vàrem votar, no traeix a ningú.

  Ara bé, entenc que a EU molesti el fet de que la seva visibilitat doni vots al partit contrari.

  Hem de pensar una cosa: això va de persones o de projectes? Si EU te un bon projecte no ha de passar pena de tot això.

  G | 16/02/2011, 13:01
 3. A Alex

  Jo el que mir no són només els diaris, és la vostra pròpia web, que m'imagin que és el comunicat també... no crec que hi hagi excusa, la veritat.

  emylse | 16/02/2011, 13:02
 4. A G

  Ser diputada del "Grup Bloc per Mallorca i PSM-Verds" que això és el que és legalment, políticament i tot el que vulguis, i anar dient que és diputada d'Iniciativaverds em sembla del tot qüestionable.

  I per bé o malament, dubt que Fina Santiago resti vots a EU. Ni per la seva gestió ni per la seva imatge pública.

  emylse | 16/02/2011, 13:08
 5. FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  Fina Santiago va ser diputada perquè Esquerra Unida així ho va decidir. Va ser Consellera perquè Esquerra Unida així ho va decidir. Ara Fina Santiago pertany a un altre partit polític i tot i això continua ocupant l'escó i el càrrec al qual va accedir perquè Esquerra Unida li va atorgar la seva confiança. Jo la vaig votar no perquè era d’Iniciativa ni de l’esplai del meu barri, per dir algo..., sinó perquè era d’Esquerra Unida.
  Punt i apart i amb majúscules: FINA SANTIAGO ÉS UNA TRÀNSFUGA. Això ho sap tothom, els que callen ho fan perquè els interessa. Però ella i tots els que, sent d’Iniciativa, continuen ocupant els càrrecs que Esquerra Unida els hi va donar són una vergonya per a la política.

  Cándida | 16/02/2011, 15:22
 6. Respuesta a G

  se necesita ser trilero para hacer semejante argumentación...

  cá | 16/02/2011, 15:25
 7. Un dubte...

  Per què continuen ocupant els càrrecs d'EU membres d'IV???

  Víctor | 16/02/2011, 16:01
 8. A Víctor

  Bones Víctor,

  Si continuen allà és per diverses raons:

  - Primer, perquè ells/elles diuen que no són càrrecs d'EU, que són de Bloc i per això no s'en van. (Com veus, per allò que interessa...).

  - Segon, perquè EU té la prou maduresa política com per no anar darrere els càrrecs que li pertoquen (ja que malgrat en presentéssim en la coalició de Bloc, cada partit va decidir qui ocupava els càrrecs que li tocaven...). Perquè després diguin que tots els polítics són iguals i que només es fa política per les cadires...

  - Tercer i gairebé més important. Només una persona d'Iniciativa va posar el seu càrrec "a disposició". Si fossin una mica honests/honestes haguessin dimitit. Si tinguessin una mica de respecte per la militància d'EU haguessin dimitit. I si tinguessin simplement, vergonya, també, haguessin dimitit.

  Malauradament, això darrer tampoc ha succeït. Sembla mentida que fins i tot persones com Jaume Font siguin més coherents que no pas la gent d'Iniciativaverds, ja que no ha tingut cap dubte a deixar el seu escò i montar posteriorment el seu nou partit. Aquí però, entre suposats embulls de coalició, sigles, i excuses vàries... no han aixecat el cul de la cadira.

  Salut!

  emylse | 16/02/2011, 16:22
 9. Sóc diputada del BLOC i consellera pel BLOC

  Efectivament Emylse, sóc diputada pel Bloc al Parlament i consellera pel Bloc en el Govern. I sempre ho he dit i mai m’he amagat. Sóc diputada pel Bloc de Mallorca i consellera pel Bloc al Govern. Com diputats del Bloc per Mallorca, Biel Barceló i jo mateixa varen donar una roda de premsa per explicar el boicot del PP al projecte de llei d’igualtat entre dones i homes. I el mateix va passar ahir amb l’acte a la jaima. De fet hi va haver altres mitjans que el día de la roda de premsa per parlar de la llei entre dones i homes es referiexen a la meva intervenció a la roda de premsa com a consellera d’Afers Socials i no varem convocar aquesta roda de premsa com a consellera sinò com a diputada pel Bloc.

  Tu saps que la divisió que es va produir en el sí d’Esquerra Unida i el naixement d’IV ha provocat molta confusió en els periodistes, i més encara a la gent del carrer. El fet que en alguns mitjans apareguè com IniciativaVerds és fruït d’aquesta confusió no cercada. El comunicat penjat a la web de PSM-IV al qual ets refereixs ha estat una errada que s’està corregint des del mateix moment en que he tingut coneixement. Som candidats de la coalició PSM-IniciativaVerds i diputats pel Bloc.

  No m’amag, i mai ho he fet, de la meva pertenença al Bloc i la meva procedència d’Esquerra Unida de la que varem partir després del tercer intent fracassat d’una obertura real.

  No més, demanar disculpes si qualcú s’ha sentit molest però mai ha estat i serà la meva intenció. Crec en el Bloc i en el que representa es digui d’una u altra manera.

  Fina Santiago | 16/02/2011, 16:45
 10. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  Quan es va produïr la sortida de militants d'EU per formar Iniciativa d'Esquerres em vaig apostar amb altres companys i companyes que Fina Santiago i la resta de càrrecs d'Afers Socials deixarien els seus llocs i vaig argumentar, ingènuament, sobre la coherencia política de na Fina Santiago.

  De Miquel Rosselló i la resta de gent no ho tenia tan clar. Crec que en Rosselló s'ha servit de la política per sortir-se sempre amb la seva. És un polític professional per obligació, perquè no pot ser altra cosa.

  Òbviament vaig perdre el berenar. Na Santiago no va deixar el seu càrrec...i jo vaig canviar el concepte que d'ella en tenia.

  Laura | 16/02/2011, 17:27
 11. Embullar

  Emylse,

  Posa'ts a embullar la troca convé que miris al teu voltant i, des de la teva -crec- autoafirmació de militar a l'eco-socialisme obris els ulls (obrir-los una mica més encara)

  IU ( i també EU) cada pic està més tota sola i aïllada.

  Les fuites de gent a Madrid, Andalusia, País Valencià, Mallorca, etc, etc...són contínues.

  L'ecosocialisme ho construeixen Iniciativa per Catalunya, IniciativaVerds a Mallorca i Iniciativa del Poble Valencià, entre d'altres.

  Equo no vol saber res d'IU.

  Iniciativa per Catalunya tampoc vo saber res d'IU.

  Els verds alemanys i Europe Ecologie (França) no volen saber res d'IU.

  El nacionalisme ecologista i progressista (d'arreu) no vol saber res d'IU.

  En definitiva....crec que teniu un problema major que saber si na Fina és o no una trànsfuga o si les sigles del BLOC es fan servir de forma adequada o no.

  Amb carinyo (amb molt de carinyo)...el problema no és na Fina.

  carinyós | 16/02/2011, 18:20
 12. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  obviament, na Fina, afortunadament, ja no és el problema d'Esquerra Unida.

  Marcela | 16/02/2011, 18:39
 13. A carinyós

  Efectivament, Fina Santiago no és el problema.

  A EU (i a IU) tenim molts problemes (com a tantes altres bandes!).

  I també és veritat que a EU mai n'hi ha hagut gaire persones que ens defínissim com a ecosocialistes... de fet, dels que s'han anat, crec que a ningú vaig sentir mai dir que ho fos! (ho tenien ben amagat...).

  Però com a ecosocialista que em sent, també se'm fa difícil veure a Iniciativaverds com un partit ecosocialista més enllà del seu nom, sobretot quan ho lideren persones que fins fa quatre dies deien que eren troskistes i ara de cop i volta s'han fet de "l'ecosocialisme llibertari" (que no sabia ni que això existís!). Però bé, certament, tothom pot canviar, esperem que sigui a millor.

  I en la mateixa línia, simplement dir que pens que no s'ha de confondre ecosocialisme amb una certa estètica minimalista (o amb l'ecopijisme), coses ben diferents com deus saber.

  En qualsevol cas, tampoc volia fer sang amb el tema del transfuguisme, de fet, ni he emprat aquesta paraula en cap moment, pens que cadascú podrà fer la valoració al respecte.

  Salut!

  emylse | 16/02/2011, 18:47
 14. Vergonya???

  Vergonya seria escriure aquest text en horari laboral, no Emylse?

  Vergonya seria signar acords sense el vist i plau tècnic (situacions de riscs a Benestar Social)

  Vergonya es fer política assistèncialista (aliments en Xarxa) i dir que ets d'esquerres.

  Vergonya es agafar diferents llocs de feina sense esser un professional (un polític sap de tot?)

  Vergonya es que ningú vulgui pactar amb tu (el teu partit).

  Vergonya es vendre els consells de barris, sense contingut quan tenies taules d'entitats i serveis. I estar 4 anys per cosntituir-los.

  Vergonya es tenir més director generals que el PP i q no te durin ni la meitat de la legislatura.

  Vergonya són moltes coses, no?

  Edu | 16/02/2011, 21:53
 15. A Edu

  Em sap greu Edu, però no em sent gens identificada/atacada amb cap de les qüestions que plateges.

  Començant per la primera. Estic a l'atur, així que malauradament (o no) tinc molt de temps per escriure el que vulgui a qualsevol hora del dia. La resta de les preguntes (que pretens retòriques, supòs) que fas sense cap tipus d'argumentació no tinc pensat ni contestar-les.

  Per acabar et diria que et tranquil·litzassis, simplement he fet un article d'opinió, tampoc és per tant, no?

  Salut!

  emylse | 16/02/2011, 22:32
 16. TRILEROS DEL MUNDO: UNÍOS (bajo las siglas de IV)

  Fina Santiago és Consellera.

  Fina Santiago és diputada pel BLOC.

  Fina Santiago és d'Iniciativa Verds.

  Mesclar qualsevol d'aquests itmes és molt perillós i fals.

  Salut

  trilerillo del mundo | 17/02/2011, 11:25
 17. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  Si Fina Santiago estuviera afiliada a CCOO (por ejemplo), diríamos que "F.Santiago es diputada de CCOO". Y si Fina Santiago estuviera afiliada al Círculo de Lectores, diríamos que Fina Santiago es diputada del Círculo de Lectores. Y si Fina Santiago fuera del club Panini, diríamos que Fina Santiago es diputada de Panini. Y así todo lo que ser quiera!!

  Trilerero | 17/02/2011, 12:39
 18. La veritat sobre l'afiliació de Fina

  És que na Fina pot estar afiliada a lo que vulgui però està a les ordres del PSM i per tant és Consellera del PSM. La diferència entre "afiliació nominal" i "afiliació real".

  Jordi | 17/02/2011, 13:21
 19. La veritat sobre l'afiliació de na Fina

  ...és que na Fina pot estar afiliada a lo que vulgui però està a les ordres del PSM i per tant és Consellera del PSM. La diferència entre "afiliació nominal" i "afiliació real"

  mp | 17/02/2011, 13:34
 20. de veritats i realitats...

  ....caldrà convenir, Jordi, que si na Fina està a les ordres del PSM per aquesta mateixa regla de tres la gent d'Esquerra Unida i Alternativa (la IU de Catalunya) està a les ordres d'Iniciativa per Catalunya, no?

  Ho dic per, entre d'altres, com vos han "fotut" el senador autonòmic que, segons els vostres compis, corresponia a EUiA enlloc de a ICV.

  Cal reconèixer que els vostres comentaris sobre la nova situació (com també fa la gent d'ERC) són una mica molestos però, insisteixo, mentre s'apunta cap a la Lluna massa ingenus encara miren la mà enlloc de la Lluna.

  En fi...anau mirant llunes o mans, el que vos sigui més satisfactori, però mentre no toqueu de peus a terra l'hòstia serà més encara més grossa. (i, per desgràcia, encara vos consolareu pensant que la culpa la té na Fina o el PSM).

  tempus fugit! però també han fugit tanta i tanta gent de devora vostre -aquí i arreu- tanta.....

  ai senyor...tanta....

  (i esperau que la gent que fuig del PSOE vengui a IU-EU...ai, senyor)

  de veritas | 17/02/2011, 16:25
 21. jordi

  sempre vos quedarà la possibilitat de pactar amb Esquerra republicana...jur jur jur..

  de veritas | 17/02/2011, 16:26
 22. Coherència

  Fina i tot el seu equip mostren la coherència amb fets. Crec que la seva trajectòria ho mostra sense cap dubte.
  Molts votants del Bloc hem vist com Izquierda Unida ha expulsat a tots els que discrepaven (València, Galicia, País Basc, etc,), com s'han imposat els criteris del PCE, etc. Només Iniciativa per Catalunya ha pogut mantenir la independència i, tot i coincidir moltes vegades amb Izquierda Unida, les organitzacions d'Iniciativa han estat sobiranes.
  Jo venc de Catalunya i crec que l'experiència d'Iniciativa-verds és molt similar i, per tant, molt positiva.
  Que s'aprofiti una errada periodística per disparar contra gent d'esquerra és fer el joc als únics que treuen profit: la dreta.

  Dora | 18/02/2011, 04:35
 23. A Dora

  Bones Dora,

  En qualsevol cas he aprofitat "errada periodística" per treure'n el tema. Fina Santiago és diputada perquè els votants del Bloc varen votar-la. Però sobretot és diputada perquè EU va decidir que anàs en les llistes del Bloc representant a EU i no una altra persona.

  El que hauria de fer (més enllà d'errades periodístiques) és dimitir dels seus càrrecs, perquè els té simplement perquè EU així ho va voler.

  No passa res (o sí), però simplement aquí està el quid de la qüestió. Ni errades periodístiques ni titulars confusos. Simplement, si per exemple el meu partit decideix als seus òrgans de direcció que jo sigui "consellera", quan me'n vaig del partit (a montar un altre partit!) allò lògic és deixar el càrrec novament a EU perquè ho ocupi algú d'EU, no et sembla Dora?

  Simplement és això. Crec que és senzill d'entendre.

  I aprofitant la meva intervenció, també vull dir que les crítiques que està rebent Fina Santiago al meu bloc, són bastants normals, l'afiliació del partit que la va fer consellera i la va posar a la llista perquè fos diputada està dolguda. No crec que sigui res personal, i supòs que ella també ho entendrà.

  Salut!

  emylse | 18/02/2011, 08:50
 24. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  Volia afegir unes coses que crec que no s'han d'oblidar:

  -Fina Santiago està fent durant tota la legislatura una feina excepcional (quan era d'EU i quan va deixar la militància).

  -Hi ha independents que van a llistes electorals i mai s'afilien. Inclús els van a cercar per això. No passa res si no son d'EU.

  -A na Fina no la va posar la militància d'EU, sinó el joc de cadires dels seus òrgans superiors i suprems. A la militància no se'ns ha demanat mai.

  -Entenc el dolor que ens provoca la fugida d'una companya tan valiosa com na Fina (parlant de gestió). Però tots sabíem, escenificada congrés rere congrés, la postura de na Fina, que encara mantén.

  -Tant de bo el Bloc hagués funcionat unit i no per partits i quotes. Ara no hi hauria aquest problema.

  -Ànims EU amb la campanya.

  G | 18/02/2011, 13:27
 25. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  Me supongo que existen calificativos de toda clase, alguno habrá para quien se aprovecha de los votos de un partido y luego se marcha a otro sin dimitir...
  FINA es diputada de EU y con los votos de EU, el día que decicidió irse por la puerta de atrás, sin dar la cara en una Asamblea, tenía que haber dimitido...

  G | 19/02/2011, 10:05
 26. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  Sinceramente, no se si fue un "error" del periodista, pero en todo caso, inducido intencionalmente por la confusión que estos tránsfugas han creado.
  No sólo son tránsfugas, sino caraduras.
  Fina Santiago me ha causado una gran decepción, como persona y como política.
  Si hubieran tenido un mínimo de decencia, tendrían que haber renunciado a los cargos que ocupan porque Esquerra Unida los designó para que los ejerecieran en representación de EU. y obviamente, el PSM y los tránsfugas se han aprovechado de la honradez de EU de no haberles exigido la renuncia en pro de la estabilidad de un pacto de gobierno, como integrante del Bloc.
  Es evidente que los tránsfugas no tienen vergüenza.

  afiliado de EU | 19/02/2011, 12:37
 27. Re: FINA SANTIAGO NO ÉS DIPUTADA D'INICIATIVAVERDS

  El BLOC estava conformat per PSM-Alternativa. EU-EV - ERC.

  Alternativa fou un órgan que el mateix PCIB va procurar carregar-se a temps. Per no perdre quotes de poder.

  puños fuera | 19/02/2011, 13:52
 28. Claridad

  Un gran articulo, Emylse. A los que nos acercamos por primera vez a la política y tenemos la sensacion de que se nos intentan vender determinadas motos, como la de marginados, troskistas, inflexibles, hasta asistencialistas he leido aqui!, nos ayuda mucho que alguien hable claro. Un abrazo

  Força | 20/02/2011, 10:39
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS